Novopečena trgovalna platforma Tokens.net, kljub medvedjemu trgu ne počiva.

31. julija 2018 je Tokens uradno zaključil s testnim obdobjem in odprl svoja vrata kriptovalutnim trgovalcem.

Z 1.decembrom 2018 pa se je pravtako končalo promocijsko obdobje v katerem so trgovalci na platformi trgovali brez provizij.

Zaključek obdobja trgovanja brez provizij “zero fee trading” pa hkrati predstavlja uraden začetek utilizacije Tokens-ovega primarnega namena rodnega DTR “Dynamic Trading Rights” žetona katerega je Tokens izdal in distribuiral tekom zbiranja zagonskega kapitala v obliki ICO.

Primarni namen oz uporabnost “utility” DTR žetona je zagotavljanje 100% transparentnosti trgovalnega volumna na Tokens.net.

Zakaj je transparenten trgovalni volumen pomemben?

Pa zadnjem letnem poročilu, ki ga je pripravil Blockchain Transparency Inštitut je preko 80% BTC trgovalnega volumna na CoinMarketCap lažnega “wash trading”.

Definicijo “Wash trading” si lahko preberete na Investopediji, izraz pa ne izvira iz kriptosveta pač pa iz tradicionalnih delniških trgov.

V duhu transparentnosti, ki je prvinska funkcija javnih podatkovnih verig blokov “public blockchains aka public blockchain ledgers” je transparenten trgovalni volumen trgovalne platforme Tokens.net prava osvežitev in v osebnem pogledu predstavlja pionirski standard za vse bodoče poslovne modele kriptomenjalnic.

Od 1.decembra dalje na koncu delovnega dneva, trgovalna platforma zbere vse DTR žetone, katere je platforma pridobila v obliki pobranih trgovalnih provizij “trading fees” in jih s posebnim ukazom “burn function” kriptografsko uniči s tem pa zmanjšuje število raspoložljivih DTR žetonov v obtoku “circulating supply”.

Ali to pomeni, da uporabniki, ki nimajo v lasti oz na trgovalni platformi Tokens kriptožetona DTR, ne morejo trgovati? Seveda lahko!

Trgovalci, ki si ne lastijo DTR žetona, trgovalne provizije plačujejo v valuti z katero trgujejo, platforma pa pobrane trgovalne provizije sproti pretvarja oz zamenja v DTR po takratni tržni ceni DTR žetona. Slednji pa se na koncu dneva uničijo.

Do danšnjega dne je Tokens uničil “destruction events / burn events” že več kot 3M DTR žetonov.

Postopki uničevanje DTR žetonov so na voljo na spletnem naslovu menjalnice.

Naprednejši uporabniki pa lahko omenjene dogodke in vse aktivnosti povezane z žetonom DTR preverijo neposredno na ethereum raziskovalcu verige blokov Etherscan.

Ne pozabimo, blockchain kriptovalute Ethereum je javen “public blockchain/public ledger” tako kot Bitcoin-ov. Vsak posameznik/ca lahko 24/7/365 preveri stanje na verigi blokov, stanje na posameznih denarnicah in vse sleherne aktivnosti na erc20 žetonih, pa naj bodo to transakcije ali izvrševanje funkcij kot so “burn” v primeru uničenja DTR žetonov.

Tokens pa ne uničuje zgolj DTR žetonov iz naslova trgovalnih provizij temveč tudi DTR žetone, ki izvirajo iz naslova DTR Voice.

Kaj pa sploh je DTR Voice?

DTR Voice v trenutni fazi služi kot glasovalna funkcija preko katere uporabniki platforme glasujejo katero kriptovaluto ali kripto žeton naj Tokens.net menjalnica umesti oz integrira ob koncu glasovalnega cikla. Valuta ali žeton, ki prejme največ glasov je v uglednem času umeščena na trgovalno platformo. Vsak uporabnik platforme lahko predlaga kriptovaluto ali žeton za umestitev na glasovalni seznam, seveda pa mora dotična kriptovaluta biti predlagana iz strani uglednega števila posameznikov, da jo ekipa Tokens umesti na glasovanje.

Seveda zgolj predlog ni dovolj za umestitev. Tehnična ekipa Tokens.net vsako predlagano kriptovaluto ali kriptožeton skrbno pregleda tako iz tehničnega vidika kot iz “detektivskega” vidika. Očitnih prevarantskih kriptovalut in žetonov zagotovo ne nameravajo umestiti na seznam za glasovanje.

Poleg privzetih trgovalnih parov, ki so bili aktivni že v testnem “beta” obdobju je Tokens.net integriral že kriptovalute/kriptožetone med katerimi se najdejo tudi slovenski kripto projekti.

Vrstni red iz naslova naznanil na uradnem twitter računu Tokens.net.

EURS – Stasis (erc20 stablecoin)

DPP – Digital Assets Powerplay (erc20 token)

ELI – Eligma (erc20 token)

VTY – Verity (erc20 token)

MRP – Money Rebel (erc20 token)

LANA – LanaCoin (native blockchain)

XMR – Monero (native blockchain)

XRP – Ripple (native blockchain)

Iz naslova DTRVoice glasovanja pa so si umestitev na platformo zagotovili.

XLM – Stellar (native blockchain)

XAUR – Xaurum (erc20 token)

BIT – BlockEstate (erc20 token)

ADA – Cardano (native blockchain)

TAJ – TajCoin (native blockchain)

Na glasovnici DTRVoice so trenutno na vodilnih mestih BAT, DOGE in TRON med ostalimi pa najdete tudi 9 slovenskih kriptovalut in erc20 žetonov.

Naslednji zmagovalec DTRVoice glasovanja bo znan 11.1.2019.

Razvojne aktivnosti Tokens.net trgovalne platforme lahko spremljate na uradnih kanalih:

Facebook, Twitter , Medium, LinkedIn, BitcoinTalk.

Na voljo pa so tudi neuradne telegram skupine od katerih eno upravljam in moderiram tudi sam.

Prispevek zaključujem s citatom Tokens.net vodje informacijske varnosti na lanskoletnem prednovoletnem srečanja Bitcoin združenja. (SBCA.SI)

When the next bullrun happens and most of the crypto exchanges will serve a 500 error page, Tokens will be online and serving the trading desires of the cryptocomunity!