Proof of keys

Današnji dan ni le Bitcoin-ov 10.rojstni dan temveč tudi dan iniciative “Proof of Keys”!

Kaj pa sploh je to “Proof of keys”?

V grobem prevodu pomeni “Dokaz o lastništvu ključev”. Tisti, ki ste si svet digitalnih kriptografskih valut in blockchain omrežij že pogledali od blizu ste verjetno že ugotovili, da so kriptovalute v bistvu niz javnih in zasebnih ključev, ki so doma na računalniških omrežjih.

Image result for proof of keys

Kot napisano v prispevku “Kaj je bitoin? Kaj so kriptovalute?” gre za internet sefov. Sefi in njihova vsebina so javni, vsak lahko kadarkoli preveri vsebino javnega sefa. Samo imetnik/lastnik ključa sefa pa lahko sef odprte in vsebino sefa premakne v drug sef.

Eden od vodilnih Bitcoin strokovnjakov in avtor knjige “Mastering Bitcoin” Andreas M. Antonopoulos, že več let opozarja, da posameznik, ki ima v lasti zasebne/privatne ključe od svojih kriptovalut “private keys” resnično poseduje svoja sredstva/kriptovaluto/kriptodenar.

Image result for mastering bitcoin

Your keys, your bitcoins, not your keys not your bitcoins.

Posamezniki, ki hranijo svoje kriptovalute na centraliziranih platformah kot so menjalnice, skrbniške denarnice, upravljalci kriptoskladov oz katerikoli spletni platformi, do katere uporabnik dostopa z uporabniškim imenom in geslom in uporabniku v nobeni fazi ne ponudi izvoz privatne ključa ali mnemoničnih besed denarnice “seed backup words / seed words, backup seed” dejansko kriptovalut nimajo v lasti, temveč lastništvo oz skrbništvo slednjih pripada organizaciji, katera je upravitelj spletne platforme, skrbniške denarnice….

Da ne bo pomote, s tem ni nič narobe, dokler je za dostop do vašega računa pri ponudniku ustrezno zavarovan (močno geslo, dvostopenjska avtentifikacija) in imate zaupanje do dotične organizija, da bo vaša sredstva skrbno varovala in da v prihodnosti ne bo doživela kibernetičnega vdora in odtujitve kriptosredstev, saj zagotovo nebi bilo prvič v zgodovini obstoja kriptovalut. Tu bi še dodal, da je zelo pomembno izpostaviti da samo bitcoin omrežje ni bilo niti enkrat kompromirano v svojem desetletju obstoja. Zlorabe, napadi in kraje so bile na nivoji centraliziranih organizacij, katere registriranim uporabnikom nudijo svoje storitve.

Zelo podobno je pri klasičnih bančnih računih oz denarju, ki ga hranimo na bankah. Tekoči račun je javen, vsebina seveda ni javna v kolikor niste avtoritetna organizacija, ki ima zakonsko dovoljenje za vpogled v stanje na računu.

Za dostop do vaše denarnice/bančnega računa pa imaste v bančno kartico ki v fizični oblik predstavlja vaše uporabniško ime, PIN pa predstavlja geslo.

Seveda v modernem svetu uporabljamo tudi elektronsko bančništvo, za dostop do vašega bančnega računa pa se uporabljajo različni tipi dostopov kot so osebno/poslovno digitalno potrdilo v kombinaciji z geslom, kombinacija uporabniškega imena in geslo v sodelovanju z dvostopenjskim OTP/2FA čitalcem (one time pasword, 2nd factor authentification) in drugimi metodami varnega dostopa.

Kljub neposrednemu uporabniškemu dostopu do vašega bančnega računa pa to ne spremeni dejstva, da je bančna ustanova/organizacija upravitelj in tudi lastnik vašega računa/denarnic. Vsakič ko pristopimo do plačilnega terminal-a (POS terminal) ali bankomata se z uporabo bančne kartice in PIN-a najprej predstavimo v nadaljevanju pa prosimo za dovoljenje za odobritev plačila oz transakcije.

Image result for mr robot bank own your money

Saj ste opazili, da POS terminal na koncu obdelave napiše “ODOBRENO” kajne? V kolikor bi dejansko prosto raspolagali z našim denarjem na banki , bi POS terminal na koncu operacije napisal “IZVRŠENO”

Vrnimo se nazaj na “Proof of keys” iniciativo, kaj sploh predstavlja ter kakšen je njen namen.

Iniciativa obstaja predvsem zaradi mnenja številnih poodpornikov kriptovalut, da velika večina kriptomenjalnic dejansko nima v lasti zadostnega števila bitcoin-ov/kriptovalut kot to prikazujejo na svojih informacijskih vmesnikih (API market data).

Kot prej omenjeno so menjalnice skrbniška storitev kriptovalut kar pa pomeni da stanje kriptovalut na računu uprabnik predstavlja zgolj vrstico/informacijo v klasični sql podatkovni bazi.

Knjige naročil “order books” so pravtako zgolj zapisi v podatkovni bazi.

Sql podatkovne baze imajo skrbika/ke, kateri lahko z skrbniški pravicami urejajo in preoblikujejo vnose v le te, kar pa v praksi za kriptomenjalnico pomeni, da lahko ustvarijo navidezno količino bitcoin-ov na navidenznih uporabniških računih preko katerih ustvarjajo navidezen trgovalni volumen in navidezna naročila na knjigah “order books”.

Ker gre v tovrstnih primerih za trgovanje z bitcoin-i katerih menjalnica dejansko nima v lasti oz jih ne hrani/upravlja je tovrstna menjalnica insolventna “insolvent

Iniciativa “Proof of key” pa želi doseči oz poziva uporabnike, ki hranijo svoje kriptovalute na kriptomenjalnicah, naj si slednje prenesejo “withdraw” na lastniške denarnice. V kolikor bi zadostno število uporabnikov zahtevalo izplačilo/nakazilo svojih kriptokovancev na menjalnicah za katere so sumi, da so insolventne, bi bile slednje primorane suspendirati nakazila, saj bi jim v eni fazi zmanjkalo dejanskih bitcoin-ov potrebnih za izplačilo vsem uporabnikom.

Cilj iniciative je torej neke vrste čistilna akcija spornih kriptomenjalnic za katere se sumi, da prirejajo in manipulirajo svoje dejanske knjige.

Kaj bo pokazal letošji proof of keys dan bomo še videli.

V facebook skupini Bitcoin društva Slovenije poteka tudi anketa na temo.