Kaj je to “Shitcoin”?

Shitcoin je kripto izraz, ki ga lahko zasledimo praktično na vsakem kotičku kriptosveta.

Kaj pa sploh je definicija “shitcoin-a”?

Mnenja so različna.

Nekateri pravijo da je shitcoin kriptovaluta, katera je zgolj kopija oz “fork” obstoječe kriptovalute.

Nekateri so mnenja, da je shitcoin tisti kovanec, kateri nima nobene uporabnosti oz po domače, da z njim ne moremo nikjer kupiti ničesar resničnega in otipljivega.

Spet so nakateri mnenja, da je shitcoin kriptovaluta, katere celotna tržna kapitalizacija je manjša od 1M $.

To vse je sicer lepo in prav ko govorimo o dejanskih kriptovalutah, katere imajo svoj blockchain, svoje p2p omrežje in svoja pravila konsenza, saj brez dvoma obstajajo kriptovalute, katere so bile ustvarjene v slabi veri in edinstvenim namenom opeharjenja vlagateljev, ki so tehnično premalo vešči, da bi prepoznali prevaro bodisi v poslovnem modelu ali celo skrito v sami izvorni programski kodi kriptovalute.

Nato je prišel ethereum, kateri velja za prvi “pametni” blokchain na svetu, ki je odprl vrata množičnemu zbiranju zagonskega kapitala v obliki ICO.

Za hip se vrnem nazaj na definicijo shitcoina kot kriptovalute z nižjo kapitalizacijo od 1M $.

Ne glede na to ali ima shitcoin 50.000$ ali 500.000$ kapitalizacije ne spremeni dejstva, da je tržna kapitalizacija kriptovalute odraz zaupanja podpornikov, investitorjev do dotičnega shitcoin-a in omrežja slednjega.

Zdaj pa poglejmo še shitcoin ico žeton. Za lažje razumevanje praktičen primer.

Podjetje ali startup Satoshi d.o.o. (izmišljeno ime) ponudi 1M SAT žetonov (token-ov) v obliki ICO po ceni 1$ na žeton. Satoshi d.o.o. torej cilja na 1M $ zbranega kapitala. Ne pozabimo Satoshi d.o.o. še nima izdelka, niti še ni registrirano podjetje, imaj zgolj pdf dokument, privlačno spletno mesto, družabne kanale v večini primerov polne kupljenih sledilcev in všečkov, kateri sploh niso niti resnični ljudje kaj šele investitorji ali bodoči uporabniki aplikacije/platforme Satoshi d.o.o.

Satoshi d.o.o. uspešno zbere ciljni kapital v višini 1M $ v kriptovalutah oz v večini primerov v kriptovaluti ether. Ne pozabimo tudi dejstva, da je dan po končanemu ICO-tu višina zbranih sredstev v $ protivrednosti lahko 2M ali pa samo še 0.5M $.

Ekipa Satoshi d.o.o. seveda mora čimprej zagotoviti trg za izdane žetone, saj 95% “investitorjev” dejansko ne zanima uspešnost razvoja produkta, ki ga razvija Satoshi d.o.o. temveč kdaj bo SAT žeton objavljen na kakšni omembe vredni trgovalni platformi. Na twitterju,telegramu Satoshi d.o.o. Pa 9/10 posameznikov objavlja “WhenBinance”, 1/10 pa WhenProdukt.

In nato pride dan ko Satoshi d.o.o. naznani odprtje trga SAT/ETH na xyz menjalnici z dnem x.y.xyzq.

In glej ga zlomka tržna kapitalizacija SAT žetona že na prvi dan trgovanja v višini 2M ali celo kakšna absurdna številka.

Nobenih znakov, da je SAT žeton shitcoin ali ne? Razen dejstva da je Satoshi d.o.o. zbral 1M $ kapitala, produkta in uporabnosti SAT žetona še ni in tudi vprašanje kdaj ali če sploh kdaj bo, kjub temu pa ja tržna kapitalizacija vseh 1M SAT žetonov vredna 2x več kot je Satoshi d.o.o. zbral zagonskega kapitala.

Ne pozabimo, da zbranih 1M $ iz strani Satoshi doo niso sredstva, katera je Satoshi doo položil na račun menjalnice in s tem zagotovil likvidnost žetona temveč so sredstva še vedno v rokah Satoshi doo, saj jih potrebuje za plačilo opreme,kadra, poslovnih stroškov…

Ne pozabimo SAT žetoni ne predstavljajo deleža v podjetju, uspešnost podjetja Satoshi d.o.o., pa ne predstavlja nikakršne dodane vrednosti samemu SAT žetonu.

Kljub vsemu napisanemu pa obstaja še ena resnica.

Janko in Metka sta “investirala” vsak v svoj ožji izbor shitcoinov. Janko v svojo vreči hrani popolnoma druge shitcoine kot Metka.

Janko se stalno posmehuje Metkini vreči kovancev in jih zmerja z shitcoini. Prej ko slej ima Metka dovolj in prične enako zmerjati Jankovo vrečo kriptovalut z shitcoin izrazom in tako nastane začarani krog.

Pred 5leti ni bilo tako. Kriptoprojekti so si med seboj pomagali, predlagali izboljšave, skupaj gradili storitve potem pa so prišli takoimenovani “bullrun-i” na kriptotrgu, ki so v vklopili prvinski človeški nagon po imenu pohlep. Prej medsebojni podporniki odprtokodnih projektov pa so postali takoimenovani troli in shill-i.

Začel so prevladovati lastni interesi posamenikov. Vse česar v svoji vreči kriptovalut posameznik ne nosi je postal shitcoin, kar pa je nosil v vreči pa je postalo “the next bitcoin” ali pa celo “the bitcoin killer”.

Pohlepu je sledila nevoščljivost in žaljivke, odprtokodne projekte brez zagonskega kapitala pa pa so zasenčile multimiljonske ico kampanije in ico startup podjetja katere v veliki večini še danes niso dostavile ničesar razen prenapihnjenih obljub na pdf dokumentu.

V 2019 pa so blockchain tehnologijo “končno” pričelen resno posvajati tudi “legacy” bančne ustavove.

Rodili so se novi stablni kovanci “stablecoin”, največja svetovna banka JPMorgan pa je celo izdala svojo lastno kriptovaluto JPM Coin.

Skratka prišla je popolnoma nova doba shitcoinov.

Ste lastnik ali celo razvijalec shitcoin-a? Brez skrbi niste edini! Nosite svojo vrečo ponosno pa ne pozabite spljuvati sosedove vreče shitcoinov.

” Everything is a shitcoin, untill its not.”